Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Питки за сандвичи | Pita bread


Продукти за 8 броя питки:
360 г бяло брашно
2 ч.л. суха мая
2ч.л. захар
2ч.л. сол
2с.л. зехтин
240 мл топла вода


Приготвяне:
В дълбок съд изсипваме брашното, маята, захарта, солта и зехтина. Разбъркваме ги и прибавяме и водата. С дървена лъжица разбъркваме всичко докато се оформи тесто. Изсипваме го върху набрашнен плот и месим горе долу 10 минути (може да го направите и с миксер ако имате приставка за тесто). След като се получи еластично и гладко тесто, което не лепне го прехвърляме в намазнен съд и го покриваме със свежо фолио или с домакинска кърпа. Оставяме го да удвои обема си - горе долу 1 час - и го разделяме на 8 еднакви топки (големина колкото една мандарина например). Разточваме топчетата върху набрашнен плот до дебелина 0.5 см и ги прехвърляме в тава с хартия за печене ( пекох ги на 2 пъти - по 4 в тава защото стават с диаметър горе долу 18 см и не се събират всички). Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да се надигнат за около 30-40 минути. През това време загряваме фурната на 240-250 градуса. Пекат се около 7-9 минутки. Изваждаме ги от фурната и ги оставяме да изстинат върху решетка. След като напълно изстинат могат да се съхраняват в кутия за хляб или в плик. Можете да ги напълните с всичко което обичате. Преди това може да се запържат на тиган с малко масло или зехтин за да имат още по-хрупкава коричка. Това са идеалните питки за сандвичи. В случая моя сандвич е с "пастет" от риба тон от консерва - 1 консерва с 2-3 с.л. майонеза и 2-3 с.л. кисело мляко - и зеленчуци - айсберг, домати и краставици. С течен шоколад също са страшни! Е.. да ви е сладко!
Ето и във фурната какво се случва :

Коментари