Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Кекс Везувий | Vesuvius cake


Везувий, защото в продължение на час и половина не спира да изригва във фурната. Иначе, един обикновен, шарен, кръгъл вкусен кекс, идеален за следобедно - неделния чай или кафе, както и за понеделнишката закуска.

Необходими продукти:

4 - 5 яйца - ако са много големи - 4
155 мл прясно мляко с висока масленост
100 г меко масло
105 мл зехтин
1.5 ч.ч. захар
2 и 3/4 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер Dr. Oetker
2 ванилии
няколко капки ромова есенция
3-4 с.л. какао на прах
олио за намазване на формичката
брашно за формичката




Приготвяне:

Пускаме фурната на 165-170 градуса.
Намазваме стените и дъното на формичка с дълбочина 10см и диаметър 22см. Изрязваме кръг от хартия за печене с големината на дъното и го слагаме във формичката. Поръсваме с брашно стените.



Пресяваме брашното с бакпулвера.
В купа разбиваме маслото, захарта и зехтина до пухкаво.
Прибавяме  яйцата едно по едно.
След усвояването на последното яйце прибавяме и млякото.
Прибавяме ромовата есенция и ванилиите.
Започваме малко по малко да прибавяме и пресятото брашно. След последната доза изсипваме половината от сместа в отделен съд и прибавяме какаото. Разбъркваме добре и започваме да изсипваме сместа във формичката. С две големи лъжици редуваме бялата и черната смес, като ги изсипваме една върху друга в центъра на съда.
Слагаме във фурната и печем около 1 час и 30 минути, може и малко повече. Кекса започва да се подува и изригва малко по малко като вулкан от където му дойде и името. Когато в пукнатината вече не се вижда течна смес проверяваме с клечка за зъби. Ако тя излиза суха значи кекса е готов.



Изваждаме го и оставяме на решетка да изстива. Добре е да имате някой, който да ви помогне за обръщането, защото ако печете както мен в керамична форма става много тежко и рискувате да се изгорите или да изпуснете нещо, да се смачка кекса и т.н.



Е.. Добър Апетит! :)))

Коментари

  1. Крайният резултат все пак си е струвал, Лили. :) Чудно кексче!
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, всеки път ми става весело като ми оставяш такива приказки готини :)
    Лека вечер! :)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар