Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Лесна Мусака | Easy moussaka


Със сигурност всички сте правили поне 50 различни рецепти за мусака! Да, и аз съм изпрбвала всякакви, но всеки си  намира златната среда, знае кое е най-вкусно за него, има си определени продукти и подправки, от които става идеалната мусака. Дали ще сложим чесън или не, дали ще има морков, пресен лук, праз лук, пухкава дебела заливка, тъничка заливка, без заливка... без значение, всички обичаме мусаката по различен начин и аз ви показвам моята. Много лесна, с тъничка заливка и страшно ароматна! Друго нещо без което мусаката не минава за мусака, и въобще никой няма да я хапне вкъщи е таратор. Интересно ми е дали само при мен е така или има и други, които не хапват мусака без таратор!? 


Необходими продукти:
  • 500-600г кайма - свинско и телешко месо
  • 1 голяма глава лук
  • 4-5 големи картофа
  • 20мл зехтин
  • няколко супени лъжици доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • къри
  • куркума
  • индийско орехче
  • босилек

За заливката:

  • 1 яйце
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. сода 

Приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на големи кубчета.Нарязваме лука на ситно и го запържваме заедно със зехтина в дълбок тиган. Добавяме и каймата и запържваме докато стане на "трохи". Прибавяме подправките (всичките на вкус) и доматеното пюре. Разбъркваме всичко и прибавяме картофите за да се смесят с всичко, около 1-2 минути. Изсипваме в подходящ съд, сипваме вода колкото да се покрият картофите - горе долу 400-500мл и слагаме да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
След около час проверяваме дали картофите са омекнали, и ако е така си приготвяме заливката.
Разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме брашното и содата и с тази смес заливаме мусаката. Когато бухне силно пускаме само грила на фурната на максимална температура за да може заливката да придобие златист цвят. Отнема горе долу 3-4 минути. Изваждаме от фурната и поднасяме с пресен магданоз. 

Добър Апетит! (:


Коментари

  1. Не съм правила мусака от доста време насам. Припомни ми да направя. Не съм правила мусака с различно от свинско месо, но последно време го избягвам. Харесва ми повече телешкото.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар