Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бърз хляб без втасване и без месене | Quick no-rising no-knead bread without yeast


Ето една много лесна рецепта, която може да се модифицира по всеки вкус. Не изисква да имате почти никакви кухненско-готварски умения и приготвянето става за не повече от 4-5 минути, а резултата... Получава се толкова вкусна и хрупкава коричка, че има сто процентова гаранция за много бързо изяждане!

Ето и продуктите:
  • 550г кисело мляко
  • 1,5 ч.л. сода за хляб
  • 1ч.л. морска сол
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • **2ч.ч. брашна по избор
  • 1ч.ч слънчогледови семки
  • 1 шепа черен сусам
  • 1-2 щипки заатар
**Аз сложих ръжено, пшенично, ленено и брашно от нахут. Разбира се може да сложите изцяло само бяло брашно например, както и да варирате с количествата - което ви харесва повече от него сложете най-много, а може да добавите и други видове брашна.

Приготвяне:
Пускаме фурната на 200°С и приготвяме тавичка с хартия за печене.
Смесваме киселото мляко със содата и солта да шупнат, докато слагаме всички останали съставки в дълбок съд.
Изсипваме киселото мляко при сухите съставки и разбъркваме за кратко с дървена лъжица или докато се формират едри топчета влажно тесто. Тестото оформяме на топка и слагаме в тавичката, ако е много лепкаво слагаме още мъничко брашно, така че да може да се оформи и слагаме във фурната.
Печем около 35 минути или до златисто-кафяво.
Изваждаме и слагаме върху решетка да изстива.
След като изстине е страхотен за направата на тостове и сандвичи или с малко сирене или сушени домати и зехтина от тях, а самия хляб е толкова богат на вкусове, че може да го хапвате и без нищо.

Да ви е сладко! (:

Коментари