Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Кекс с овесено брашно и тиквички | Healthy oat flour cake with zucchini



Много обичам овесени ядки и реших да ги вмъкна в някакъв кекс този път, само че под формата на брашно. Ако имате овесени ядки не е нужно да купувате допълнително брашно - с помощта на блендер или мелничка за кафе може да ги смелите сами, става много бързо.
Другото по-необичайно е тиквичката в кекса. Защо тиквичка? Ами защото не обичам сухи кексове, а тиквичката придава допълнителна влажност към текстурата, пък и един зеленчук повече за деня мисля, че може да бъде само плюс.
Ако разбира се не ви допада идеята за тиквичката, мисля че няма да има никакъв проблем да се замени с един намачкан и добре узрял банан (неговия вкус със сигурност ще се усеща обаче).
Е, стига толкова приказки ето и рецептата.



Необходими продукти:

  • 1 яйце*
  • 1/4 ч.ч. бадемово масло
  • 1/4 ч.ч. кокосов мус
  • 1 ч.ч. настъргана и изцедена тиквичка
  • 125 мл мляко по избор (аз ползвах прясно)*
  • 30 г мед*
  • 30 г. кокосова захар
  • 55 г мусковадо
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 и 1/3 ч.ч. овесено брашно
  • 25 г какао
  • 35 г натрошен черен шоколад
* за веган вариант на този кекс заместете яйцето с 1 с.л. ленено брашно смесено с 3 с.л. вода, изберете някакво ядково мляко (бадемово, кокосово и т.н.) и вместо мед сложете какъвто друг подсладител обичате - може да е още кокосова захар, бяла захар, кленов сироп и т.н.




Приготвяне:
Пуснете фурната да загрява на 170°С.
В дълбока купа пасирайте яйцето заедно с бадемовото масло, кокосовия мус, тиквичката, млякото, меда и двата вида захар.
Добавете содата, какаото и овесеното брашно и разбъркайте с кухненска тел докато всичко се смеси добре. Добавете и натрошения шоколад.
Изсипете сместа в тавичка с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна около 45 минути или докато клечка за зъби излиза суха или с няколко трохички по нея.



Да ви е сладко! (:

Коментари

  1. Хах, тиквичка :) Ти да видиш! Много вкусно изглежда, Лили...грабвам си парченце и ще го тествам дали си подхожда с бирата като десерт след вечеря :P

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти харесва, заповядай и две парчета ако искаш!
    Малко късно отговарям, но ми е интересно дали върви с бирата или не? ;)
    Поздрави и хубава вечер! (:

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар