Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Как да си направим кокосови стърготини | How to make coconut flakes


Много обичам кокос във всичките му варианти. Дали ще са стърготини, кокосова захар, масло, мляко, кокосова сметана, суров кокос, няма значение.. обичам го, а за капак е и здравословен - жестоко!
Вчера си купих два кокосови ореха с идеята да си ги ям сурови, но в последствие реших да пробвам да си направя кокосови стърготини, защото така или иначе ги ползвам доста често, а какво по-хубаво от това да са пресни и домашно направени.
Друг плюс е, че излизат доста по-евтино от тези в магазина а разликата във вкуса и аромата е голяма.
Та... разглеждах разни статии и публикации в интернет за това как да си направим кокосови стърготини у дома и в крайна сметка се спрях на един вариант, който ми допадна най-много.
Опитах с 1/2 кокос и не се получи - прегоря и стана кафяв, не че не стана вкусен, но аз исках бели кокосови стърготинки.
При втория опит модифицирах малко метода и се получи супер.



Ето и какво ни трябва:

  • 1 кокосов орех
  • чук
  • нож за масло
  • ренде
  • плоска тава покрита с хартия за печене


Пускаме фурната на 160°С. Приготвяме и тавичката в която ще изсушим стърготините.
Първо трябва да отворим кокоса и да извадим бялата част. Това става с помощта на чук и нож за масло.
Хващате кокоса в ръка и с чука започвате да удряте в средата, като след всеки удар завъртате.
** След няколко удара той ще се спука и затова е най-добре да го направите над купа за да не загубите водата от кокоса, защото е много вкусна за пиене, а може да я прибавите и към сладкиши или различни солени ястия.
След като кокоса е разполовен взимаме ножа и започваме да го прокарваме между черупката и ядката(бялата част) докато се разделят.
Когато се разделят ще видите, че бялата кокосова ядка е покрита с едно кафяво нещо, което прилича на люспа, някои хора го отстраняват, аз не го махам, защото по никакъв начин не повлиява вкуса или текстурата на кокоса, а и добавя допълнителен цвят особено, когато се ползва за декорация или пък в салати.
Следващата стъпка е да настържем кокоса на ренде - аз ползвах най-едрия нож на рендето.
Стърготините разпределяме равномерно в тавата, изключваме фурната, слагаме тавичката и оставяме така докато фурната се охлади или около 45 минути.
Това време е достатъчно за да се изсушат стърготините и да останат бели, ако искате да имат лек златист загар извадете тавата от фурната и я пуснете пак да загрее на 160°С. Щом загрее пак я изключете и сложете стърготините за още 10-15 минути или докато получите желания резултат.
Щом постигнете желания загар извадете стърготините и ги оставете да изстинат.
Съхраняват се в плътно затворена кутия или буркан. От 1 кокосов орех при мен се получиха около 130г стърготини.



Описанието стана доста дълго, но всъщност целия процес на подготовка, до слагането във фурната трае не повече от 10-15 минути

**Ето линк към едно видео, ако не съм обяснила достатъчно ясно: Как да отворим кокосов орех



Коментари